دربار فتحعلی شاه پس از آگاهی ازین هجوم‘ قوایی را به فرماندهی عباس میرزا نایب السلطنه و وزارت میرزا بزرگ فراهانی به آذربایجان اعزام داشت تا به مقابله با روسها بپردازد.چندسال پس از نبردهای متعدد و درحالی که روسها از حصول به اهداف استراتژیک خویش ناکام مانده بودند ‘ شاه قاجار به دنبال امضای معاهده فین کنشتاین با فرانسویها‘مدتی نیز برای مقابله با روسها به ژنرال گاردان ومستشاران نظامی فرانسوی متکی شد‘اما چون سرانجام ازهمراهی پنهانی فرانسوی ها با روسها مطلع گردید‘ درحالی که با مشکل جدی مشروعیت نبرد در اذهان ساکنان مناطق جنگی ‘ خاصه تعدادی از خوانین محلی مواجه بود‘با تلاش میرزا بزرگ (قائم مقام اول) بر آن شد تا برای حل بحران مشروعیت جنگ و جلب حمایتهای اجتماعی‘به نبرد با روسها ماهیتی اعتقادی بخشد. به همین دلیل نیز ملا محمد باقر کلباسی ‘مأموریت یافت تا روانه عتبات عالیات و شهرهای بزرگ ایران شود و از مجتهدین و فقهای بزرگ درخواست صدور فتاوای جهادی کند.
علما با توجه به اهمیت ممانعت از پیروزی روسها و ضرورت جلوگیری از غلبه آنان بر سرزمین مسلمانان ‘همراهی فعال با درخواست دربار قاجار پرداختند و با نگارش وارسال فتاوای جهادی از مردم خواستند تا به مقابله با روسها پرداخته و جنگ ایران و روس را نه جنگ دو دربار ‘ بلکه نبرد اسلام و کفر تلقی کنند.
نژاد, دکتر غلامحسین زرگری . (1379). بررسی احکام الجهاد و اسباب الرشاد
(نخستین اثر در ادبیات تکوین ادبیات جهادی تاریخ معاصر ایران). مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی(منتشر نمی شود), 155(0), -.
MLA
نژاد, دکتر غلامحسین زرگری . "بررسی احکام الجهاد و اسباب الرشاد
(نخستین اثر در ادبیات تکوین ادبیات جهادی تاریخ معاصر ایران)", مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی(منتشر نمی شود), 155, 0, 1379, -.
HARVARD
نژاد, دکتر غلامحسین زرگری. (1379). 'بررسی احکام الجهاد و اسباب الرشاد
(نخستین اثر در ادبیات تکوین ادبیات جهادی تاریخ معاصر ایران)', مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی(منتشر نمی شود), 155(0), pp. -.
CHICAGO
دکتر غلامحسین زرگری نژاد, "بررسی احکام الجهاد و اسباب الرشاد
(نخستین اثر در ادبیات تکوین ادبیات جهادی تاریخ معاصر ایران)," مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی(منتشر نمی شود), 155 0 (1379): -,
VANCOUVER
نژاد, دکتر غلامحسین زرگری. بررسی احکام الجهاد و اسباب الرشاد
(نخستین اثر در ادبیات تکوین ادبیات جهادی تاریخ معاصر ایران). مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی(منتشر نمی شود), 1379; 155(0): -.