کهن ترین پایگاه تفکر علمی پیش از پیدایی حوزه علمی آتن، انجمن های فلسفی و علمی مغان ایران بود.
به نظر می رسد که مغان ایرانی با روحانیون دروه ماد با آموزش علوم ریاضی و نجوم از بابل و دیگر سرزمین های همسایه ایران به گسترش دانش های زمانه پرداختند و آنگاه که پایه های جهان بینی و فلسفه ایرانی را استحکام بخشیدند، به انتقال آن به دیگر ملل همت گماشتند.ایران در عهد هخامنشی از نیروی سیاسی،نظامی ،اقتصادی و علمی کافی برخوردار بود.بنابراین، توانایی انتقال علوم را به دیگر سرزمین ها داشت.انواع علم رایج آن روزگار ،بویژه فلسفه ،پزشکی و نجوم پس از رشد و تعالی در مشرق زمین و در میان ایرانیان، به سرزمین های دیگر راه یافت و پس از برخورداری از تکامل بیشتر دوباره به مشرق زمین بازگشت.
درعهد اسلامی ،ایرانیان با ایجاد مراکز علمی و بیت الحکمه در بغداد به ترجمه آثار علمی از زبان های علمی نظیر سنسکریت ، فارسی میانه، سریانی و یونانی به زبان عربی ، و تکامل دانش های معاصر خود پرداختند و سپس آنها را به جهان غرب سپردند.
دهقی, محمود جعفری . (1386). سرچشمه های دانش در عهد باستان و تاثیر ایرانیان بر انتشار علوم. مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی(منتشر نمی شود), 58(4), -.
MLA
دهقی, محمود جعفری . "سرچشمه های دانش در عهد باستان و تاثیر ایرانیان بر انتشار علوم", مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی(منتشر نمی شود), 58, 4, 1386, -.
HARVARD
دهقی, محمود جعفری. (1386). 'سرچشمه های دانش در عهد باستان و تاثیر ایرانیان بر انتشار علوم', مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی(منتشر نمی شود), 58(4), pp. -.
CHICAGO
محمود جعفری دهقی, "سرچشمه های دانش در عهد باستان و تاثیر ایرانیان بر انتشار علوم," مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی(منتشر نمی شود), 58 4 (1386): -,
VANCOUVER
دهقی, محمود جعفری. سرچشمه های دانش در عهد باستان و تاثیر ایرانیان بر انتشار علوم. مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی(منتشر نمی شود), 1386; 58(4): -.