در عصر اموی پنج حزب عمده فعالیت داشتندکه عبارتند از: شیعه، خوارج، زبیریان، مرجئه و حزب اموی. برخی از این احزاب فعالیتشان راکم و بیش در عصر عباسی پی گرفتند. اما احزابی هستندکه در عصر عباسی سر بر آوردند. این گروهها در عصر اموی یا وجود خارجی نداشتند و یا از فعالیت چندانی برخو ردار نبو دند, از جمله این احزابند: حزب عباسی، شعو بیگری، زندقه، معتزله.
چنانکه علمای احزاب عصر عباسی با یکدیگر در ستیز فرهنگی بودند، شاعران هر گروه نیز نقش برجسته ای را درگرم نمودن بازار مجادله ادبی بر عهده داشتند. از میان این گروهها، " شیعه " بیشترین سراینده را به خو د اختصاص داده است. گروه " مرجئه " از ثروت شعری کمتری نسبت به دیگر مذاهب قرن دوم هجری بهره مند است.
مختارى, دکتر قاسم . (1382). احزاب و فرقه های عصر عباسی و شاعران آنها و جدال ادبی میان این شاعران. مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی(منتشر نمی شود), 53(1), -.
MLA
مختارى, دکتر قاسم . "احزاب و فرقه های عصر عباسی و شاعران آنها و جدال ادبی میان این شاعران", مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی(منتشر نمی شود), 53, 1, 1382, -.
HARVARD
مختارى, دکتر قاسم. (1382). 'احزاب و فرقه های عصر عباسی و شاعران آنها و جدال ادبی میان این شاعران', مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی(منتشر نمی شود), 53(1), pp. -.
CHICAGO
دکتر قاسم مختارى, "احزاب و فرقه های عصر عباسی و شاعران آنها و جدال ادبی میان این شاعران," مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی(منتشر نمی شود), 53 1 (1382): -,
VANCOUVER
مختارى, دکتر قاسم. احزاب و فرقه های عصر عباسی و شاعران آنها و جدال ادبی میان این شاعران. مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی(منتشر نمی شود), 1382; 53(1): -.